Dirigent Fanfare

Sijtze van der Hoek

De fanfare van De Bergklanken staat sinds oktober 2019 onder leiding van interim dirigent Sijtze van der Hoek.

Sijtze vertelt over zichzelf:

Door het enthousiasme en de gedrevenheid van mijn vader werd ik al op jonge leeftijd besmet met het muziekvirus. Mijn vader gaf me vrijwel dagelijks muziekles en ‘s-avonds speelde in mijn partijtje mee in de orkesten die hij dirigeerde. Tijdens mijn tienerjaren vervolgde ik mijn muzieklessen bij Tjeerd Brouwer, een geweldige en veeleisende leermeester, die me vele facetten van het (muziek)leven liet zien. Ik speelde als cornettist bij de Nederlandse topbands – De Bazuin Oenkerk, Soli Deo Gloria (Soli Brass) en de Wâldsang.

Na de middelbare school studeerde ik aan de conservatoria van Leeuwarden en Groningen. Ik werkte jarenlang als muziekdocent en dirigeerde vrijwel iedere avond een orkest.

Halverwege de jaren negentig maakte ik de overstap naar het zakenleven. Ik werkte als redacteur en redactiecoördinator bij muziekuitgeverij De Haske. In 1999 startte ik mijn eigen muziekuitgeverij Gobelin Music Publications. Ruim twaalf jaar werkte ik (dag en nacht) als directeur van deze succesvolle uitgeverij. In 2011 is Gobelin overgenomen door De Haske Hal Leonard. Bij Hal Leonard MGB – ‘s werelds grootste muziekuitgeverij en distributeur – ben ik ruim vier jaar sales & marketing manager geweest.

In 2014 ging ik terug naar de schoolbanken om drie post-HBO opleidingen te volgen: Kindercoaching, Mental Coaching en Life Coaching. Helaas kon ik het dirigeren niet combineren met mijn drukke werkzaamheden en studies. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan… sinds 2016 heb ik de zakenwereld achter me gelaten en ben ik met ‘nieuw elan’ terug in de muziekwereld als dirigent, coach, presentator en blogger.

Dirigent BBB-orkest

Emiek Kasimier-de Ruiter

Het BBB-orkest van De Bergklanken staat onder leiding van Emiek Kasimier- de Ruiter.

Emiek werd geboren op 14 mei 1970. Emiek kwam al op jonge leeftijd in aanraking met muziek. Haar vader was lid van De Bergklanken en vond het dan ook prachting dat haar broers en zij een instrument gingen bespelen bij De Bergklanken. Sindsdien heeft muziek een belangrijke rol in haar leven gespeeld. De bugel en later de trompet werden de instrumenten die ze ging bespelen. Uiteindelijk is het haar beroep geworden.

Ze studeerde trompet aan het conservatorium van Zwolle, waar ze lessen volgde bij Suzan van Opstal en Jos Verspagen. Van 1986 tot 1995 speelde ze bij het Nationaal Jeugd Fanfare orkest en is met dit orkest op tournee geweest naar Amerika, Canada en Italie. Tijdens haar studie werd ze aangenomen bij het Trompetter Korps Bereden Wapens te Amersfoort en was als bugelist verbonden aan het Gelders fanfareorkest.

Op dit moment combineert ze het lesgeven bij De Bergklanken en het dirigeren van het BBB-orkest met een baan op de muziekschool Zuid Groningen.