Je bent nooit te oud om een instrument te leren bespelen. De muzieklessen van De Bergklanken worden dan ook gegeven aan jong en oud. Jonge kinderen starten vaak op de blokfluit en kiezen na een jaar of ze verder willen op een saxofoon, koper- of slagwerkinstrument. Volwassenen volgen lessen op het instrument waar ze ooit op hebben gespeeld, of beginnen aan een nieuwe muzikale uitdaging op een ander instrument.

De muzieklessen van De Bergklanken bieden voor elk wat wils. Hieronder een overzicht van wat De Bergklanken te bieden heeft aan muzieklessen.

Blokfluit

Het leren bespelen van een blaasinstrument, begint met het leren noten lezen. De blokfluit is een heel goed instrument om mee te beginnen om zo het noten lezen onder de knie te krijgen en de eerste melodietjes te blazen.

De blokfluitlessen worden gegeven door Emiek Kasimier, op donderdag middag in het dorpshuis van Berghuizen. Samen met leeftijdsgenootjes krijg je wekelijks samen les en bereid je je voor op het eerste optreden tijdens de jaarlijkse jeugduitvoering van De Bergklanken.

De lessen starten aan het begin van het schooljaar. Aan het eind van het schooljaar maak je kennis met de verschillende instrumenten die in een fanfare worden bespeeld. Dat zijn de verschillende blaasinstrumenten, maar ook de overstap naar gestemd of ongestemd slagwerk is mogelijk.

Na een jaar blokfluitles maak je een keuze of je verder wilt lessen op een koper instrument, saxofoon of slagwerk instrument.

Koper instrumenten

De muzieklessen op de koperinstrumenten worden verzorgd door Emiek Kasimier. In onderling overleg worden afspraken gemaakt over de lestijden en lesdagen.

Kinderen starten het eerste lesjaar op een koperinstrument vaak in een blazersklas. Het is leuk om samen muziek te maken en het instrument te leren spelen. Wat meer gevorderde leerlingen en volwassenen krijgen individueel les.

Emiek bereidt de leerlingen voor op het halen van een of meerdere HaFaBra diploma’s. Ook bereidt Emiek haar leerlingen, indien gewenst, voor op deelname aan een solistenconcours.

De lesduur van de individuele lessen is 20 minuten voor leerlingen die werken aan hun A- of B-dilpoma. De lesduur voor leerlingen die zich voorbereiden op hun C- of D diploma is 30 minuten.

Afhankelijk van de vorderingen wordt in overleg met Emiek bepaald of de muzikant klaar is om aan te sluiten bij het BBB-orkest en later ook bij de fanfare.

Saxofoon

De muzieklessen op de saxofoon worden verzorgd door Gerard Gerrits. Gerard geeft de individuele muzieklessen op de maandagmiddagen in het dorpshuis van Berghuizen.

Gerard bereidt de leerlingen voor op het halen van een of meerdere HaFaBra diploma’s. Ook bereidt Gerard zijn leerlingen, indien gewenst, voor op deelname aan een solistenconcours.

De lesduur van de individuele lessen is 20 minuten voor leerlingen die werken aan hun A- of B-dilpoma. De lesduur voor leerlingen die zich voorbereiden op hun C- of D diploma is 30 minuten.

Afhankelijk van de vorderingen wordt in overleg met Gerard bepaald of de muzikant klaar is om aan te sluiten bij het BBB-orkest en later ook bij de fanfare.

Slagwerk, gestemd en ongestemd

Snaredrum

De slagwerkleerlingen krijgen les van Erik Zweers. Erik heeft een Drum en Slagwerkschool in Hardenberg. Op de dinsdagmiddagen komt hij naar Berghuizen om de leerlingen van De Bergklanken les te geven. Een les duurt 20 minuten. Erik geeft zowel les in gestemd als ongestemd slagwerk.

Slagwerkleerlingen van De Bergklanken worden opgeleid tot allround slagwerker achter een fanfare. De een specialiseert zich daarnaast als drummer, terwijl de ander kiest voor melodisch slagwerk of de pauken.

Marimba

Erik bereid de leerlingen voor op het examen A, B of zelfs nog hoger.

Na een tijdje kan een beginnend slagwerkleerling in overleg met Erik en de dirigent van het BBB-orkest aansluiten bij dit orkest. Het samen leren spelen in een orkest staat daar centraal.

Na enkele jaren oefenen en het behalen van de juiste diploma’s, kan de slagwerker in overleg aansluiten bij de fanfare van De Bergklanken.

Schoolprojecten

Naast het verzorgen van eigen muzieklessen, werkt De Bergklanken ook mee aan muzikale vorming op verschillende basisscholen in de omgeving. Dit kan in de vorm van muzieklessen tijdens schooluren of in de vorm van naschoolse workshops.

Met de Arendsvleugel uit Ruinerwold werkt De Bergklanken samen aan het drie-jarig programma Muziek Impuls. In het kader van dit programma verzorgt Emiek Kasimier namens De Bergklanken AMV (Algemene Muzikale Vorming) lessen voor de jongste kinderen. Kinderen van groep 4 en 5 kijgen blokfluitles en de oudere kinderen leren een koper instrument bespelen. Deze lessen worden gegeven onder schooltijd. In 2020 wordt het programma afgesloten met een gezamenlijke uitvoering van Carnaval des Animeaux op 19 maart. Een voorstelling met dans en muziek, uitgevoerd door de leerlingen van de Arendsvleugel en de muzikanten van De Bergklanken.